Отруйна риба фугу — делікатесна страва японської кухні. Стрімке розмноження у світовому океані
Аномальне явище зафіксували хорватські вчені у територіальних водах Хорватії. Виловили в Адріатичному морі рибу, яка не традиційна для цієї території. Отруйна риба фугу — делікатес японської кухні, що побутує у водах, які омивають береги Австралії, Океанії, південні береги Китаю, північні береги Японії.
Саме тому вчені висловлюють своє хвилювання з приводу того, що риба фугу найближчим часом може завойовути нові водні території, що є дещо небезпечно для людей та водного світу зокрема. Попереду досліди, що зможуть виявити причини розмноження риби фугу у світовому океані.
В чому небезпека риби фугу?
  Фугу містить смертельну отруту тетродотоксин. Щорічно від вживання риби фугу в Японії реєструється до 30 випадків отруєння, з них 60 відсотків є смертельними. Що важливо, зовсім необов’язково куштувати фугу, щоб отримати смертельну дозу, достатньо інколи лише торкнутись голок, що на животі риби.
Однак японці звикли вживати фугу, а саме сирою. Готують рибу у вигляді сасімі, тобто розрізають філе риби тонкими шматочками, що схожі до напівпрозорого сала. На смак дуже ніжне, що тане в роті. Порція фугу на чотрирьох коштує близько 800 доларів. Сама риба не дорога, у вартість входить складне приготування фугу.
Слід зазначити, що найчастіші випадки отруєння фугу зафіксовані серед любителів приготування цієї риби в домашніх умовах. У ресторанах працюють спеціально підготовлені повари, що навіть стежать за тим, щоб відвідувачі не з’їли більше, ніж потрібно.
Не зважаючи на небезпеку поїдання отруйної риби, фугу — делікатесна страва японської кухні, що популярна і престижна і сьогодні.
  Мабуть стрімке розмноження у світовому океані риби фугу призведе до того, що і європейці почнуть вживати її.