Вчені розрахували оптимальне місце для проживання Санта-Клауса

24.12.2016

Вчені Лундського університету в Швеції вивчили супутникові знімки земної кулі і прийшли до висновку, що в цьому році Санта-Клаусу оптимально було б жити в місті Йокмокк на півночі Швеції, а не у фінському Рованіємі.

санта-клаус

На сайті університету була опублікована стаття, що розповідає про всі критерії щодо потенційного середовища існування Санти, які вчені брали до уваги.

У дослідженні використовувалися супутникові зображення для відстеження руху міграції населення. Також шляхом моніторингу зображень освітлення в нічний час вчені виявили, що вони можуть з точністю відстежувати міграцію людей.

Читай також: Британські вчені довели існування Санта Клауса

Вперше такий експеримент проводився в 1992 році, і тоді Санта-Клаусу рекомендували оселитися на норвезькому острові Ян-Маєн. Згідно з нинішніми результатами, оптимальним містом є шведський Йокмокк.

Так, якщо не вважати на низьку температуру, чарівник воліє усамітнення і малонаселені регіони. Тим більше, що Йомокко розташований на тій же широті, що і Рованіємі у Фінляндії, яка вважалася легендарною Лапландією. Однак через економічні зміни пріоритетом стала саме шведська північ.

На думку дослідників, Санта повинен звикнути до переїзду, щоб регулярно йти в ногу зі змінами в розподілі населення.

Фото: santatelevision.com

Дана Сарабун