20.12.2018
Вже найближчим часом 60% диких видів кави можуть зникнути, а деякі вже протягом найближчих десятиліть.
Про це повідомляє Agronews з посиланням на Science Advances.
Дослідники відзначають, що дикі родичі арабіки та робусти можуть мати важливі ознаки стійкості до зміни клімату або шкідників, і їх зникнення скорочує можливості адаптації сектора, вже уразливого для цих загроз.
Зміна клімату, хвороби на кшталт іржі кави, що викликається грибком Hemileia vastatrix, і фузаріозу кави, а також шкідники на зразок кавового жука Hypothenemus hampei представляють загрози для комерційних сортів, які не вирізняються великою генетичною різноманітністю.
Раніше повідомлялося: ЛЮДСТВО ДО 2080 РОКУ ЗАЛИШИТЬСЯ БЕЗ КАВИ — ВЧЕНІ
Стійкість до зміни клімату, хвороб і шкідників при цьому зустрічається у багатьох з 124 диких видів кави, які поки що не використовуються в сільському господарстві. Але, як відзначають Аарон Дейвіс з британських Королівських ботанічних садів Кью і його колеги, природоохоронний статус цих рослин і ризики для них вивчені недостатньо добре.
Тим часом, колись одним з таких диких видів якраз і була робуста, яка, зокрема, більш стійка до іржі кави і всього за 150 років стала другим за значимістю комерційним сортом.