25.08.2017
Група британських і американських дослідників з’ясували, що вживання водопровідної води може призвести до підвищення ризику розвитку шлунково-кишкових інфекцій.
Результати цієї роботи були опубліковані в профільному виданні Environmental Health Perspectives. Фахівці провели аналіз даних епідеміологічних досліджень та встановили, що склад води і частота гострих шлунково-кишкових захворювань тісно пов’язані між собою.
Відмітимо, що всесвітня організація охорони здоров’я для вимірювання якості води використовує одиницю NTU (Nephelometric Turbidity Unit). Для пиття рекомендується рідина з NTU не більше 5, а параметр нижче одиниці дозволяє вважати воду вільною від мікробів.
Проте, на думку вчених, в якості індикатора чистоти води потрібно використовувати не тільки NTU, але й такі фактори як сезонні чинники та стан водопровідних систем.
Читай також: ТАЛА ВОДА ВОЛОДІЄ УНІКАЛЬНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ, ПРОДОВЖУЮЧИ МОЛОДІСТЬ
Отож, в результаті дослідження вчені встановили, що неякісна вода нерідко є носієм паразитів Giardia (викликає лямбліоз) і Cryptosporidium (призводять до криптоспоридіозу).
Більше того, наявність зазначених збудників інфекційних захворювань нерідко була виявлена незалежно від рівня NTU у воді.
Фото: 24tv.ua