Правило «п’яти секунд» не врятує їжу, що впала, від бактерій — вчені

10.09.2016

Американські вчені провели цікавий експеримент, щоб перевірити, чи працює «правило п’яти секунд» для їжі, що впала.

їжа на підлозі

Виявилося, поширена думка про те, що їжу, що впала на підлогу, потрібно підняти протягом п’яти секунд, тоді бактерії на неї не потраплять, є помилковою.

До слова: Їжа з підлоги кишить бактеріями

Але відбувається цей процес по-різному з різними видами їжі — в цьому вчені переконалися на підставі експериментів. Наукові співробітники використовували різні продукти, які кидали на кухонну плитку, килимове покриття, нержавіючу сталь і ламінат. На фрагменти їжі фахівці нанесли спеціальні розчини, в яких вирощувалися бактерії, аналогічні тим, що присутні в організмі людини. Частинки хліба, кавуна, бутерброд і карамель контактували з поверхнею протягом 1, 5 або 300 секунд. Для достовірності результатів дослідів дослідники здійснили 128 спроб.

Професор Дональд Шафнер пояснив, що вологі продукти більш схильні до бактерій і їх перенесення. Саме завдяки цьому способу вони переміщаються. Відзначили дослідники і той факт, що килимове покриття повільніше за всі поверхні заражають продукти. Але в цілому, зараження продукту може статися і за секунду. Чим довший контакт, тим більше бактерій виявиться на їжі.

Фото: 1tvnet.ru

Христина Качарай