Шашлик може спровокувати розвиток раку | New-s.com.ua
New-s.com.ua

Вчені попереджають, що шашлик може спровокувати розвиток раку

10.04.2019

Наукові співробітники з усього світу попереджають про смертельну небезпеку шашлику, який приготований на природі.

Фото: milkalliance.com.ua

Суцільні канцерогени, кажуть вони, і заявляють, що шашлик для здоров’я так само шкідливий, як і нікотин, провокуючи розвиток раку. Про це повідомляє журнал Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

За словами китайських та американських вчених, збільшується ризик пневмонії, астми та інших хвороб легенів на 40-60%.

Читай також: ШАШЛИК МОЖЕ СТАТИ ПРИЧИНОЮ ГЕНЕТИЧНИХ МУТАЦІЙ — ВЧЕНІ

Відзначається, що китайські фахівці спостерігали 300 тисяч осіб різного віку протягом дев’яти років. Ніхто з учасників експерименту не курив і не страждав хворобами легенів. Однак половина з них час від часу або постійно користувалися вугіллям і дровами для приготування їжі і обігріву приміщень.

Через дев’ять років 20 тисяч людей померли від раку і важких хвороб легенів або потрапили в лікарні. За даними вчених, майже всі постраждалі готували їжу на відкритому вогні або топили дровами печі.

Навіть недовгий контакт з димом багаття істотно збільшує концентрацію канцерогенів в організмі, підвищує ймовірність розвитку раку легенів, сечового міхура і шкіри. В ході досліджень вчені розділили тридцять учасників на кілька груп. Добровольці під час приготування м’яса перебували на різній відстані від мангалів.