Деякі цікавинки про Святвечір

СвятвечірФото: polradio.plВ Святвечір за повір’ям повинно бути 12 страв і обов’язково кутя

Цього дня люди стараються не їсти до появи першої зірки.

Багато повір’їв існує з кутею. Після приготування страви розпочинались спостереження: щоби був добробут, то зерна мають підніматись через вінчик. До звареної куті дають мед, в окремих регіонах заправляють товченим маком, родзинками, яблуками та волоськими горіхами. Цікаво, що у південній Україні, як правило, кутю несе господиня, її повинні супроводжувати діти видаючи звуки квочки. Вірять, що це дійство допоможе нестись курям і виводити курчат.

Читай:Різдвяне диво

Існує традиція на святковий стіл ставити тарілку для одинокого мандрівника, або для духу предків.

Читай:Різдвяні свята

На Святвечір заборонено сваритись та сперечатись.

На ялинці обов’язково повинні бути яблука, що є символом здоров’я та краси, та горіхи — успіх в коханні.

Нижче хочемо подати найцікавіший список страв Святвечора. Сподіваємось вам знадобиться. За повір’ями, їх має бути 12, щоби кожен місяць був щедрим.

1. Кутя.

2. Узвар.

3. Пісний борщ.

4. Каша з пшона, полита грибною приправою на олії.

5. Голубці з рисом або пшоном.

6. Тушкована капуста з грибами.

7. Варена картопля, приправлена товченим часничком з олією.

8. Риба смажена.

9. Салат з кислої капусти, солоних огірків та цибульки

10. Салат із буряка.

11. Млинці з квасолі.

12. Гостра приправа з томатної пасти, товченого часнику, чорного перцю, прикрашена зеленим кропом.

newscomua