Вживання водопровідної води підвищує ризик розвитку інфекцій

25.08.2017

Група британських і американських дослідників з’ясували, що вживання водопровідної води може призвести до підвищення ризику розвитку шлунково-кишкових інфекцій.

водопровідна вода

Результати цієї роботи були опубліковані в профільному виданні Environmental Health Perspectives. Фахівці провели аналіз даних епідеміологічних досліджень та встановили, що склад води і частота гострих шлунково-кишкових захворювань тісно пов’язані між собою.

Відмітимо, що всесвітня організація охорони здоров’я для вимірювання якості води використовує одиницю NTU (Nephelometric Turbidity Unit). Для пиття рекомендується рідина з NTU не більше 5, а параметр нижче одиниці дозволяє вважати воду вільною від мікробів.

Проте, на думку вчених, в якості індикатора чистоти води потрібно використовувати не тільки NTU, але й такі фактори як сезонні чинники та стан водопровідних систем.

Читай також: ТАЛА ВОДА ВОЛОДІЄ УНІКАЛЬНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ, ПРОДОВЖУЮЧИ МОЛОДІСТЬ

Отож, в результаті дослідження вчені встановили, що неякісна вода нерідко є носієм паразитів Giardia (викликає лямбліоз) і Cryptosporidium (призводять до криптоспоридіозу).

Більше того, наявність зазначених збудників інфекційних захворювань нерідко була виявлена незалежно від рівня NTU у воді.

Фото: 24tv.ua

Вікторія Шелестюк