Чому сніданок такий важливий? | New-s.com.ua
New-s.com.ua

Чому сніданок такий важливий?

19.09.2019

З дитинства усі пам’ятають приказку щодо розподілу прийомів їжі протягом дня, де зазначається, що сніданок слід з’їдати самостійно, не віддаючи його ні другу, ні ворогу. Всі пам’ятають, але з часом або забувають, або піддають сумніву значимість сніданку.

Спробуємо розібратися, чи так важливий сніданок у нашому житті, чи впливає він на самопочуття та здоров’я.

Наукові дослідження впливу сніданків

Велика кількість науковців досліджує зв’язок систематичних прийомів їжі вранці зі станом здоров’я людини. Ось лише деякі висновки:

 

Чи кожен сніданок корисний?

Дієтологи вважають, що не всі сніданки корисні і мають позитивний вплив на здоров’я людини.

Експерти Національного дослідницького центру «Здорове харчування» рекомендують відмовитися від вживання наступних продуктів під час сніданку:

 

Якими мають бути поживні сніданки?

За думкою багатьох спеціалістів, здорові, поживні та смачні сніданки повинні бути наступними:

  1. Базова частина правильного сніданку складається зі складних вуглеводів у вигляді крохмалю з рослинної їжі або глікогену — тваринного аналогу крохмалю. Це гречана, вівсяна каші на молоці або воді, пшеничні, житні висівки, натуральні мюслі без добавок.
  2. Також до базової частини можна віднести білковий компонент — парова котлета, відварене нежирне м’ясо курки, кролика, відварене яйце або яйце у вигляді омлету.
  3. До сніданку повинні входити і жири — рослинна олія, якісне вершкове масло. Без жирів не засвоюються вітаміни A, E, K, D, які надходять з овочами та зеленню. Тому дуже корисно посипати салати з овочів зернами кунжуту, подрібненим горіхом, кедровими горішками та приправляти олією.
  4. Кисломолочні продукти ідеальні в якості складової сніданку, бо вони добре засвоюються, дають організму вітаміни A, B, D, кальцій, корисні бактерії.
  5. Фрукти також доречно включати до сніданку, але вони не можуть бути самостійною частиною прийому їжі.

 
Слід пам’ятати і те, що склад сніданку змінюється в залежності від віку людини, виду її діяльності, самопочуття.

Доброго вам здоров’я та смачного сніданку!