військовий переворот мянма

У М’янмі військові влаштували переворот і затримали лідера країни

01.02.2021

У М’янмі військові влаштували переворот і затримали високопоставлених політиків, у тому числі лауреата Нобелівської премії Аунг Сан Су Чжи.

військовий переворот мянма
Фото: © twitter.com/azamweb

У понеділок, 1 лютого 2021 року, в М’янмі мало відбутися перше засідання новообраного складу парламенту — після виборів, які пройшли в листопаді минулого року. Перемогу тоді здобула правляча партія Національна ліга за демократію.

Після захоплення влади 1 лютого військові заявили, що планують провести нові вибори в М’янмі. Вони мають намір «реформувати» виборчу комісію для перевірки результатів осінніх виборів минулого року, і тільки після нових виборів — передати владу Партії-переможцю.

Затримано керівництво країни. У тому числі — президент і голова правлячої партії.

Фактичний лідер країни Аун Сан Су Чжи, яка очолює правлячу партію «Національна ліга за демократію» (НЛД) і МЗС М’янми, а також є лауреатом Нобелівської премії миру, затримана.

Тимчасовий командувач збройними силами М’янми став старший генерал Мін Аунг Хлайн.

Читай також: У ГАБОНІ ВІДБУВСЯ ВІЙСЬКОВИЙ ПЕРЕВОРОТ, ВЛАДУ ЗАХОПИЛИ ВІЙСЬКОВІ

Крім того, військові заявили, що новий тимчасовий президент отримає на найближчий період часу законодавчі, адміністративні та судові повноваження. Таке рішення заколотники обґрунтували положеннями Конституції, що допускає передачу цих повноважень у разі введення в країні надзвичайного стану.

Уляна Коропецька