12.06.2017
Німецькі вчені вирішили провести експеримент і визначити позитивні і негативні сторони термообробки овочів.
Експерти відзначили, що в процесі готування, у різних куплених або вирощених продуктів може кардинально змінитися склад наявних речовин.
Учасники дослідження повинні були вживати тільки сирі фрукти і овочі. Фахівці з’ясували, що після дотримання такої дієти у більшості випробовуваних знизилися свідчення рівня лікопіну, проте збільшилися дані вмісту в плазмі бета-каротину. Примітно, що науковці Каліфорнійського університету розповіли про втрати під час готування від 15% до 55% вітаміну C.
Читай також: ТЕРМООБРОБКА НЕ ЗАВЖДИ ВБИВАЄ ВІТАМІНИ В ОВОЧАХ
Спосіб приготування овочів, як з’ясувалося, може значно підняти рівень однієї живильної речовини, збільшивши корисність продукту, проте втрати властивостей інших речовин – не уникнути. Наприклад, у вареній моркві значно вищий рівень каротину в порівнянні з сирою. Тим не менш, овоч, який не зазнав термічних дій, має набагато більше поліфенолів, які зникають, як тільки їх починають готувати.
Фото: © UKRHEALTH.NET