Коментар НБУ щодо ситуації на валютному ринку | New-s.com.ua
New-s.com.ua

Гривня знецінюється через зовнішньополітичну ситуацію — НБУ

12.08.2016

На валютному ринку спостерігається збільшення волатильності обмінного курсу протягом останніх днів, повідомили у прес-службі НБУ на своїй сторінці у Facebook.

На тлі зовнішньополітичної ситуації ці коливання носять ситуативний характер і не пов’язані з фундаментальними факторами, пояснили у Національному банку України.

Завдяки високому врожаю зернових та позитивній кон’юнктурі на світових ринках залізної руди та сталі, стрімкому падінню темпів інфляції, Ситуація на зовнішніх та внутрішніх ринках залишається сприятливою. До скорочення імпорту призвело покращення енергоефективності економіки та зниження цін на нафту.

Читайте також: Активи НБУ від початку року зросли на 38 млрд грн

НБУ дотримується режиму гнучкого курсоутворення, за якого не протидіє руху курсу, зумовленому фундаментальними ринковими факторами. Також Нацбанк згладжує надмірні коливання курсу, які відбуваються внаслідок ситуативних чинників. НБУ проводить валютні інтервенції/аукціони для згладжування коливань курсу, як в бік знецінення, так і в бік зміцнення

З другої половини березня до липня 2016 року на міжбанківському валютному ринку спостерігалося перевищення пропозиції валюти над попитом на неї. З початку року під валютних аукціонів та інтервенцій чиста купівля валюти Нацбанком становила майже 1,5 млрд. доларів США, а рівень золотовалютних резервів збільшився до 14 млрд. доларів США.

Національний банк має всі можливості не допустити надмірних коливань обмінного курсу.

Фото: newsradio.com.ua