Цього дня люди стараються не їсти до появи першої зірки.
Багато повір’їв існує з кутею. Після приготування страви розпочинались спостереження: щоби був добробут, то зерна мають підніматись через вінчик. До звареної куті дають мед, в окремих регіонах заправляють товченим маком, родзинками, яблуками та волоськими горіхами. Цікаво, що у південній Україні, як правило, кутю несе господиня, її повинні супроводжувати діти видаючи звуки квочки. Вірять, що це дійство допоможе нестись курям і виводити курчат.
Читай:Різдвяне диво
Існує традиція на святковий стіл ставити тарілку для одинокого мандрівника, або для духу предків.
Читай:Різдвяні свята
На Святвечір заборонено сваритись та сперечатись.
На ялинці обов’язково повинні бути яблука, що є символом здоров’я та краси, та горіхи — успіх в коханні.
Нижче хочемо подати найцікавіший список страв Святвечора. Сподіваємось вам знадобиться. За повір’ями, їх має бути 12, щоби кожен місяць був щедрим.
1. Кутя.
2. Узвар.
3. Пісний борщ.
4. Каша з пшона, полита грибною приправою на олії.
5. Голубці з рисом або пшоном.
6. Тушкована капуста з грибами.
7. Варена картопля, приправлена товченим часничком з олією.
8. Риба смажена.
9. Салат з кислої капусти, солоних огірків та цибульки
10. Салат із буряка.
11. Млинці з квасолі.
12. Гостра приправа з томатної пасти, товченого часнику, чорного перцю, прикрашена зеленим кропом.