Чай, який ми вважаємо майже національним напоєм був завезений в Росію лише в ХVІІ ст.У 1638 році боярин Василій Старков привіз монгольському хану подарунки від царя Михайла Федоровича. Хан також передав російському царю багато подарунків. Поряд з атласною тканиною і соболиним хутром лежали згортки з якоюсь травою. Монгольський хан сказав, що в згортках – самий дорогий подарунок російському царю. Старков спробував напій з цього зілля, і він йому не сподобався. А як же оцінив напій російський цар ? Існує дві версії: напій досить сподобався і не сподобався зовсім. Як було на справді, важко зказати. Але тільки в 1679 році Росія заключила з Китаєм договір на поставку чаю.
Напій повільно завойовував популярність у народу. Багато не знали, як його правильно заварювати. З цього приводу існує багато байок. Один придворний чоловік намагався навіть заправити його перцем, цибулею і петрушкою, за що, отримав догану від хазяїна.