23.01.2017
Вчені з Агентства з харчових стандартів заявили, що вживання занадто підсмаженої картоплі може стати причиною виникнення раку.
У надмірно засмаженій картоплі в невеликих дозах може міститися акриламід – це своєрідна хімічна сполука, яка виникає в продуктах харчування, при їх готуванні при великих температурах.
Найбільш високі рівні вмісту акриламіду були зафіксовані в продукти — хліб, картопля, крупи, пироги, кава, які готувалися при температурі понад + 120 градусів Цельсія.
Читай також: Вчені з’ясували, що жир є причиною розвитку метастаз
Досліди на тваринах показали, що акриламід пошкоджує ДНК і викликає ракові пухлини, проте вчені поки не можуть з упевненістю сказати, що на людину ця речовина має аналогічний вплив.
Фахівці також не рекомендують зберігати картоплю в холодильнику, так як при низьких температурах в ній підвищується рівень цукру, що потенційно може призвести до зростання вироблення акриламіду при приготуванні страв.
Фото: gurmanic.com