Сильно підсмажені картопля і тости можуть викликати рак - New-s.com.ua
New-s.com.ua

Сильно підсмажені картопля і тости можуть викликати рак

23.01.2017

Вчені з Агентства з харчових стандартів заявили, що вживання занадто підсмаженої картоплі може стати причиною виникнення раку.

У надмірно засмаженій картоплі в невеликих дозах може міститися акриламід – це своєрідна хімічна сполука, яка виникає в продуктах харчування, при їх готуванні при великих температурах.

Найбільш високі рівні вмісту акриламіду були зафіксовані в продукти — хліб, картопля, крупи, пироги, кава, які готувалися при температурі понад + 120 градусів Цельсія.

Читай також: Вчені з’ясували, що жир є причиною розвитку метастаз

Досліди на тваринах показали, що акриламід пошкоджує ДНК і викликає ракові пухлини, проте вчені поки не можуть з упевненістю сказати, що на людину ця речовина має аналогічний вплив.

Фахівці також не рекомендують зберігати картоплю в холодильнику, так як при низьких температурах в ній підвищується рівень цукру, що потенційно може призвести до зростання вироблення акриламіду при приготуванні страв.

Фото: gurmanic.com