Більше половини видів дикої кави знаходяться під загрозою вимирання: вчені

20.12.2018

Вже найближчим часом 60% диких видів кави можуть зникнути, а деякі вже протягом найближчих десятиліть.

Фото: © blackcoffee.com.ua

Про це повідомляє Agronews з посиланням на Science Advances.

Дослідники відзначають, що дикі родичі арабіки та робусти можуть мати важливі ознаки стійкості до зміни клімату або шкідників, і їх зникнення скорочує можливості адаптації сектора, вже уразливого для цих загроз.

Зміна клімату, хвороби на кшталт іржі кави, що викликається грибком Hemileia vastatrix, і фузаріозу кави, а також шкідники на зразок кавового жука Hypothenemus hampei представляють загрози для комерційних сортів, які не вирізняються великою генетичною різноманітністю.

Раніше повідомлялося: ЛЮДСТВО ДО 2080 РОКУ ЗАЛИШИТЬСЯ БЕЗ КАВИ — ВЧЕНІ

Стійкість до зміни клімату, хвороб і шкідників при цьому зустрічається у багатьох з 124 диких видів кави, які поки що не використовуються в сільському господарстві. Але, як відзначають Аарон Дейвіс з британських Королівських ботанічних садів Кью і його колеги, природоохоронний статус цих рослин і ризики для них вивчені недостатньо добре.

Тим часом, колись одним з таких диких видів якраз і була робуста, яка, зокрема, більш стійка до іржі кави і всього за 150 років стала другим за значимістю комерційним сортом.

newscomua