Кава допоможе знизити ризик виникнення раку печінки

02.04.2015

Вчені з Всесвітнього фонду боротьби з раком та Американського інституту вивчення раку з’ясували, що кава здатна знизити ризик розвитку раку печінки.

КаваБританські вчені вивчили результати 34 досліджень, в яких були задіяні понад 8 млн чоловік з різних країн. З них 24 тисячі мали діагноз «рак печінки».

У добровольців, які регулярно вживали в ході експерименту чорну каву, ймовірність виникнення цього онкологічного захворювання скоротилася на 29 %.

Фахівці також зауважили, що навіть ті пацієнти, які зловживають алкоголем, можуть врятуватися від раку за допомогою підбадьорливого напою. Справа в тому, що вчені встановили ряд речовин, що містяться в каві, які володіють протираковою властивістю.

За словами дослідників, кава і кавовий екстракт знижують експресію генів, пов’язаних із запаленням, і цей ефект, судячи з усього, найбільш проявляється в тканинах печінки.

Таким чином, рак печінки поповнив список захворювань, ризик яких може знижуватися завдяки споживанню кави. До них вчені відносять хвороби Альцгеймера і Паркінсона, а також розсіяний склероз.

Фото: kavazilvova.com.ua

newscomua